Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

4 daagse cursus: Taal en dialect van Germaans tot nu

27 september 2023-14:00 16:15

€100

Taal en dialect van Germaans tot nu
Een reis door tweeduizend jaar taalgeschiedenis 

Woensdag 27 september is de eerste cursusmiddag van 14.00 – 16.15 uur. De overige cursusdata zijn op de woensdagen 4, 11 en 18 oktober, steeds van 14.00-16.15 uur.

Waar komt het Nederlands vandaan? Hoe klonk het duizend jaar en vijfhonderd jaar geleden? En hoe zijn de dialecten ontstaan, zoals het Brabants? Op die vragen krijgt u antwoord in de vierdelige cursus Taal en dialect van Germaans tot nu. In deze gevarieerde en interactieve cursus maakt u een taalreis door de afgelopen twee millennia.

De cursus start bij het Oergermaans, de taal waaruit alle Germaanse talen en dialecten zijn voortgekomen, van het IJslands tot het Brabants. We kijken naar wat er van deze gereconstrueerde oertaal bekend is en hoe taalkundigen zo’n reconstructie maken. Vervolgens bekijken we de vroegste inscripties in Germaanse talen, van een helm uit de Alpen tot een medaille uit Denemarken.

In les twee gaan we in op drie West-Germaanse talen uit de tweede helft van het eerste millennium: het Oudengels, het Oudhoogduits en natuurlijk het Oudnederlands. Van dat laatste is heel wat meer bekend dan het Hebban olla vogala-zinnetje. Aan de hand van originele tekstfragmenten maakt u kennis met de bijzonderheden van deze vroegmiddeleeuwse talen. We gaan ook in op de uitspraak; taalkundigen hebben die namelijk weten te reconstrueren op basis van allerlei aanwijzingen. 

De derde les raakt u bekend met het Middelnederlands aan de hand van beroemde literatuur zoals Karel ende Elegast. Daarbij gaan we in op allerlei aspecten van de taal, van de grammatica tot de uitspraak. Ook staan we stil bij de geboorte van de dialecten: welke taalverschillen waren er al in de middeleeuwse Lage Landen? 

In de laatste les gaan we in op de vorming van het Standaardnederlands, de eenheidstaal die we eigenlijk nog niet zo lang spreken. Daarnaast kijken we naar de enorme verscheidenheid aan dialecten die de afgelopen eeuwen in ons taalgebied is ontstaan. En waar gaat het naartoe met de dialecten en het Nederlands? 

Yoïn van Spijk (1991) studeerde Italiaans en taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel projectmedewerker dialect bij Erfgoed Brabant, vaste auteur bij het blad Onze Taal en freelance-cursusdocent. In zijn vrije tijd schrijft hij een grammatica van de dialecten van de Midden-Brabantse Langstraatregio. Daarnaast is hij als vrijwilliger eindredacteur van kwartaalblad Brabants en voorzitter van Stichting Langstraats in Woord en Beeld. Op Twitter (@yvanspijk) en op zijn website Taal aan de Wandel  schrijft hij uiteenlopende artikelen over de ontwikkeling van de Germaanse en Romaanse talen aan de hand van infographics.

Deelname aan deze vierdaagse cursus kost €100, -, vooraf te betalen via de reserveringsknop. U bent dan meteen aangemeld.

4 daagse cursus

Kosten € 100,-

Gegevens

Datum:
27 september 2023
Tijd:
14:00 16:15
Kosten:
€100
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Docent: Yoïn van Spijk

Locatie

Cultuurtoren, Abtkamer
Abdijlaan 6a
Nieuwkuijk, 5253 VP
+ Google Maps