• China-cursus Het verhaal van China

  China is de laatste maanden bijna onafgebroken in het nieuws. Meer dan ooit is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over dit land. Daarom heeft Match with China de cursus ‘Het verhaal van China’ ontwikkeld. In vier bijeenkomsten van elk 2 uur krijgt u een genuanceerd beeld van China. In de eerste twee bijeenkomsten gaat cursusleider Inge Jansen in op de historische achtergrond van het land. Deze informatie dient als kader voor de laatste twee bijeenkomsten die ingaan op partij, staat en maatschappij. De eerste bijeenkomst is op vrijdag 5 maart. 

 • Cursus
  Datum: 5-12-19-26 mrt
  Tijd: 14:00 -16:15 uur
  Kosten: € 100.-
 • Bijeenkomst 1 en 2 China: het historische kader 

  Om het China van vandaag te begrijpen, is kennis van het verleden van China onontbeerlijk. Vandaar dat deze lezingencyclus start met een schets van het historische kader. In grote stappen leidt Inge Jansen u door de Chinese geschiedenis, waarbij ze stilstaat bij een aantal belangrijke momenten in de Chinese geschiedenis. Tevens legt ze een aantal kernbegrippen uit en duidt ze de belangrijkste filosofische richtingen. 

  Bijeenkomst 3 en 4 China: staat en maatschappij 

  Het moderne China is een complexe maatschappij en een land vol tegenstellingen; er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen arm en rijk, stad en platteland en de verschillende generaties. Een belangrijke factor in deze maatschappelijke ontwikkelingen is de bestuurlijke organisatie. Deze is heel anders georganiseerd dan in Nederland. Meer kennis over de bevoegdheden van de verschillende bestuurlijke lagen en de verhouding met de Chinese communistische partij geven meer inzicht in het China van nu.

  Deze cursus biedt een combinatie van actuele onderwerpen en historische inzichten, waarmee u een uitstekende leidraad krijgt om China beter te begrijpen, iets wat in het huidige tijdsgewricht van grote waarde is.  

   

 • Reserveren of informatie opvragen

  Versturen 

 • Inge Jansen

  Inge Jansen is Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Zij studeerde sinologie (Chinastudies) aan de universiteit van Leiden en aan de People’s University van China in Beijing. 

  Een afstudeeronderzoek naar Chinese contactadvertenties - “Man (1.69 m) zoekt vrouw (1.69 m of korter)” - was de aftrap van haar carrière als Chinadeskundige. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen. 

  Stap voor stap heeft zij zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, waarbij ze regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties kwam te staan. Die noopten weer tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar? 

  Sinds 2007 werkt zij als onafhankelijk consultant en schrijver – Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus-reisgids over China - waarbij zij haar tijd verdeelt tussen China en Nederland. 

  Haar uitgangspunt is dat 'kennis' leidt tot 'begrip', vandaar de naam van haar bedrijf: mingbai is het Chinese woord voor 'begrijpen'. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over China, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies, maar altijd op zoek is naar de nuance.

  Inge geeft lezingen en workshops en is ook beschikbaar om gastlessen te geven voor lager, middelbaar en hoger onderwijs. Speciaal voor de bovenbouw van de basisschool heeft zij een speelse presentatie over China ontwikkeld, waarbij de leerlingen tijdens de les allerlei vragen beantwoorden, waarna zij zelf het antwoord op een hoofdvraag bij elkaar kunnen puzzelen. 

   

  Kijk voor meer informatie over Inge Jansen en haar lezingen op www.mingbai.nl