• André, Renee en Eddy Stolk Beeldende kunst en design

  André Stolk (1957)

  "Het is voor mij nooit vanzelfsprekend geweest om te kopen wat ik graag zou willen hebben. Zelf maken of kopen is steeds een afweging geweest. Vaak voldoet wat in de winkel ligt niet, of zie ik daar al hoe het beter kan. Soms komt de inspiratie uit een product waarin ik een alternatieve, oneigenlijke, toepassing zie. Dan bestaat de optie ‘kopen’ niet. Sowieso is de behoefte om te maken er altijd."

  Ik heb bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven. Buiten de college-uren (wiskunde, mechanica, bouwfysica) om volgde ik bijvoorbeeld ook cursussen in metselen en lassen. Mijn stijl en smaak zijn vooral ontwikkeld in de 10 jaar waarin ik met een bevriende collega-architect en onze gezinnen een grote woning uit de jaren ’30 bewoonde. We hebben het huis eigenhandig in stijl verbouwd en ingericht met eigengemaakte meubels. In de periode daarna ben ik minder vast gaan houden aan de kenmerkende haakse hoeken en parallelle lijnen. Zo doende zijn gestileerde organische vormen ontstaan.

  Alle objecten zijn functionele voorwerpen, het gaat niet om autonome kunst.

  Als deel van, met name, mijn eigen woninginrichting worden ze weliswaar permanent getoond maar zijn ze nooit eerder buiten die eigen omgeving geëxposeerd. Afhankelijk van de mogelijkheden van de expositieruimte wil ik een selectie maken, aangevuld met foto’s en ontwerpschetsen.

   

 • Expositie
  Aangepaste datum: 11-18-25 apr & 2 mei
  Aanvang: 13:00-17:00 uur
  Entree: gratis
 • Renee Stolk (1959)

  Zo lang als ik me kan herinneren houd ik al van tekenen. Om mijn techniek te verbeteren ben ik een tekencursus gaan doen in Den Bosch, bij wat toen nog de Artistieke Schuit was. Later gevolgd door tekenlessen bij de Nieuwe Academie in Utrecht.

  Met huisgenoten vormde ik in die tijd een tekengroep, waarbij we voor elkaar model stonden. In diezelfde periode ben ik begonnen met schilderen. Ik had toen niet veel geld, maar kocht kwasten en vijf blikken verf met de drie basiskleuren en zwart en wit, om verder alle kleuren zelf te kunnen maken.

  Jarenlang heb ik niet geschilderd. Maar toen ik ten gevolge van een herseninfarct mijn baan kwijtraakte, maar wel meer vrije tijd kreeg, heb ik het weer opgepakt. Ik ben les gaan nemen bij Rita van der Laan in Heusden. Daar ontdekte ik mijn voorkeur voor het schilderen van dieren. Mijn stijl is voornamelijk realistisch, met soms een knipoog naar het surrealisme of naar naïeve kunst.

  Enkele jaren heb ik deel uitgemaakt van schildersgroep Artemisia, met wie ik meerdere exposities gehad heb. Sinds een half jaar schilder ik bij De Ark in Haarsteeg, o.l.v. Leo Coolegem.

  Mijn tegenwoordige werk is te zien op mijn website: www.reneestolk.nl

 • Eddy Stolk (1965)

  Naast mijn werk als grafisch ontwerper maak ik het vrije werk dat je in deze presentatie aantreft. Al vroeg in mijn leven had ik een bijzondere voorliefde voor rariteiten en verzamelingen, met name op het gebied van insecten en skeletten en schedels. Hierin ontdekte ik de schoonheid van vorm en kleur die ik nu gebruik in mijn werk.

  Mijn werk bestaat uit een combinatie van fotografie en typografie met de toevoeging van grafische elementen. Samen levert dit fotografische illustraties op. Ik fotografeer en ga vervolgens op zoek naar niet alledaagse verhalen of wetenswaardigheden over de gemaakte afbeeldingen. In andere gevallen ga ik op zoek naar uitgesproken combinaties van beeld en typografie.

  De werken worden op verschillende ondergronden geprint. Voor iedere serie kies ik het materiaal waarvan ik denk dat het het werk het beste tot zijn recht doet komen.

  ‘De vreemde wezens, die tot dusver volkomen lijdelijk waren geweest, zo zelfs, dat ze zich door honden lieten besnuffelen, begonnen nu meer los te komen, al werden ze nog niet bepaald agressief. Sommige gingen op hun plaats heel hard om hun as draaien als een tol, andere verplaatsten zich tegen de huizen op en gingen door de ramen naar binnen kijken.’

  Uit: Het grote gebeuren / Belcampo

  Mijn werk is te zien op: www.eddystolk.nl