Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

China de grote onbekende

5 november 2021-14:00 16:15

China is al geruime tijd bijna onafgebroken in het nieuws. Meer dan ooit is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over dit land. In vier bijeenkomsten van elk 2 uur geeft cursusleidster Inge Jansen, Chinadeskundige, u een genuanceerd beeld van China. In de eerste twee bijeenkomsten gaat zij in op de historische achtergrond van het land. Deze informatie dient vervolgens als kader voor de laatste twee bijeenkomsten die ingaan op partij, staat en maatschappij.

Bijeenkomst 1 en 2 China: het historische kader

Om het China van vandaag te begrijpen, is kennis van het verleden van China onontbeerlijk. Vandaar dat deze lezingencyclus start met een schets van het historische kader. In grote stappen leidt Inge Jansen u door de Chinese geschiedenis, waarbij ze stilstaat bij een aantal belangrijke momenten in de Chinese geschiedenis. Tevens legt ze een aantal kernbegrippen uit en duidt ze de belangrijkste filosofische richtingen. 

Bijeenkomst 3 en 4 China: staat en maatschappij

Het moderne China is een complexe maatschappij en een land vol tegenstellingen; zo zijn er grote verschillen tussen arm en rijk, stad en platteland en de verschillende generaties. Een belangrijke factor in deze maatschappelijke ontwikkelingen is de bestuurlijke organisatie. Deze is

heel anders georganiseerd dan in Nederland. Meer kennis over de bevoegdheden van de verschillende bestuurlijke lagen en de verhouding met de Chinese communistische partij geven meer inzicht in het China van nu.

Deze cursus biedt een combinatie van actuele onderwerpen en historische inzichten, waarmee u een uitstekende leidraad krijgt om China beter te begrijpen, iets wat in het huidige tijdsgewricht van grote waarde is. 

Inge Jansen

Inge Jansen is Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Zij studeerde sinologie (Chinastudies) aan de universiteit van Leiden en aan de People’s University van China in Beijing.

Een afstudeeronderzoek naar Chinese contactadvertenties – ‘Man (1.69 m) zoekt vrouw (1.69 m of korter)’ – was de aftrap voor haar carrière als Chinadeskundige. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen.

Stap voor stap heeft zij zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, waarbij ze regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties kwam te staan. Die noopten weer tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar?

Sinds 2007 werkt zij als onafhankelijk consultant en schrijver – Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus-reisgids over China – waarbij zij haar tijd verdeelt tussen China en Nederland. Klik hier voor meer informatie

 

vrijdag 15-29 okt & 5-12 nov

Kosten: € 100,-

Gegevens

Datum:
5 november 2021
Tijd:
14:00 16:15
Evenement Categorieën:
,