In de cursus Architectuur 2.0 bespreekt cursusleider Joris van Sleeuwen enkele actuele vraagstukken in de hedendaagse architectuur. De ontwikkelingen zijn zo divers dat ze niet meer te vatten zijn in een beknopte omschrijving. 

Zo staan nieuwe landen op het programma, die een vooraanstaande positie innemen, zoals China en de Arabische wereld. Daarnaast bespreekt hij verschillende eigentijdse technieken en materialen, zoals digitaal ontwerpen en allerlei kunststoffen die worden toegepast. 

Aan bod komen de ecologische aspecten en het circulair bouwen, waarbij de Energy Academy Groningen als voorbeeld kan dienen. Ze werd in oktober 2016 geopend als het meest duurzame gebouw van Nederland. 

Ook besteedt Van Sleeuwen aandacht aan bestaande gebouwen die zijn gemoderniseerd voor een nieuwe bestemming, zoals in Toronto, Canada. Daar zijn oude, Victoriaans industriële gebouwen omgetoverd tot het indrukwekkende Distillery District, geopend in 2003. Tegenwoordig wordt het algemeen beschouwd als Canada’s belangrijkste bestemming op het gebied van kunst, cultuur en entertainment. Een plek boordevol creativiteit en creatieve mensen die kunnen inspireren, en een plek die kan helpen om dromen te verwezenlijken.

Het is vandaag de dag heel gangbaar dat architecten wereldwijd bouwen. Zo werd de Fransman Jean Nouvel als architect aangetrokken om het museum het Louvre Abu Dhabi in het emiraat Abu Dhabi te ontwerpen. Het museum werd op 8 november 2017 geïnaugureerd door de Franse president Emmanuel Macron. De uiteenlopende vormen en stijlen die architecten hanteren, krijgen ook in deze cursus een plaats.  

Van Sleeuwen bespreekt elke les één onderwerp: herbestemming, duurzaamheid, wonen, werken en cultuur.

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.