Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Leven ze nog lang en gelukkig?

6 november 2022-13:00 17:00

Tijdens vijf zondagmiddagen: 16, 23, 30 oktober en 6 november en op woensdagmiddag 26 oktober, bent u van harte welkom om van 13.00 en 17.00 uur de expositie te bekijken met kunstwerken die verbeelden hoe moeilijk een relatie kan zijn en dat lang niet iedereen samen gelukkig leeft.

Soms lopen situaties thuis echt uit de hand en worden gezinsleden de dupe van geweld. Het doel van Bijeen Heusden is, om samen met verschillende culturele partners, inwoners zich ervan bewust maken wat er zich kan afspelen in een relatie als die niet goed gaat of als de relatie beëindigd is. “Een gelukkig leven” is daarom de naam van het project van de gemeente Heusden over huiselijk geweld en kindermishandeling. Honsoirde werkt hier aan mee door kunstenaars met een grote en een kleine k tijdens deze expositie de gelegenheid te bieden hun kunstwerk over dit onderwerp te exposeren.

Rake klappen

Nee, het dagelijks leven is helaas niet zo simpel, waardoor er in relaties een stapeling van spanningen kan ontstaan. Natuurlijk, je gaat met elkaar hoopvol op weg naar een toekomst die je voor ogen hebt. Maar toch, door allerlei omstandigheden gebeuren er dingen waardoor je elkaar tijdens deze reis kwijtraakt. Daardoor eindigen lang niet alle relaties in een lang en gelukkig leven (samen).

Soms hoor je het door de muren heen, het geschreeuw, soms zie je een kindje of jongere angstig voor een familielid wegduiken, ernstig brutaal zijn of juist ongelooflijk gehoorzaam. Natuurlijk, dan hóéft er van geweld helemaal geen sprake te zijn, maar toch is het goed om dan extra de oren en ogen open te houden. De vrouw of de man, het meisje of de jongen die weinig of geen sociale contacten heeft, die schrikachtig gedrag vertoont in de buurt van een familielid, het kúnnen signalen zijn.

Kunst en cultuur als uitdrukkingsmiddel
Vaak hebben mensen wel een gevoel dat er ‘iets’ niet klopt, maar vinden ze het moeilijk om het gesprek hierover aan te gaan met een familielid, vriend of buurtgenoot. Ze vragen zich vaak af of hun gevoel wel klopt en of ze zich ermee moeten ‘bemoeien’. Het gesprek aangaan over zoiets heftigs als huiselijk geweld, dat is lastig. Kunst kan iets onzegbaars zichtbaar maken, laten voelen, kunst raakt je. Schilderijen, beelden en andere kunstuitingen kunnen beelden oproepen die ogen kunnen openen, gesprekken kunnen bevorderen en begrip kunnen kweken. Wie goed kijkt naar de kunstwerken die tijdens de expositie staan opgesteld, herkent misschien daardoor de signalen net wat beter.

Hulp nodig?
Hebt u vragen of hebt u ondersteuning nodig bij uw relatie of vanwege een echtscheiding? Of maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Kijk eens op www.bijeenheusden.nl. Bijeen biedt ondersteuning bij onder andere echtscheidingen of kan u verder op weg helpen.

Misschien is de expositie voor u aanleiding om uw zorgen te uiten over iets waar u al langer mee loopt. Maak u zich zorgen over mishandeling, dreiging of huiselijk geweld bij uzelf of bij anderen? Dan kunt u bellen of chatten met Veilig Thuis. Dat is gratis en als u wilt kunt u dit anoniem doen, dag en nacht: 0800-2000.

Kinderen kunnen natuurlijk nog steeds terecht bij de kindertelefoon: bel gratis en anoniem
0800-0432 of kom chatten. Elke dag van 11:00 tot 21:00 uur. Of praat met anderen op het forum.

Meer informatie over signalen en vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling vindt u via de website www.bijeenheusden.nl/gelukkigleven

Gegevens

Datum:
6 november 2022
Tijd:
13:00 17:00
Evenement Categorieën:
, ,