Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Horen – Zien – Zwijgen SPREKEN!

6 november 2022-15:15

Aangrijpende uitvoering door Jong Ernst en Luim
Wanneer u besluit de expositie van Honsoirde op 16 oktober of op 6 november te bezoeken, dan wacht u een bijzondere verrassing. Alleen op deze twee dagen (en dus niet op 23, 26 en 30 oktober) zullen de jongeren van Jong Ernst en Luim hun toneelstuk over het thema ‘Leven ze nog lang en gelukkig?’ opvoeren in de Raadzaal op Mariënkroon (in het gebouw meteen links na binnenkomst door de toegangspoort), waar ook de expositie wordt geopend.

Het programma voor zondag 16 oktober
12.30 u Inloop van de bezoekers. Koffie en thee in de barruimte naast de Raadzaal.
13.00 u Opening van de expositie in de Raadzaal.
Na afloop loopt het gezelschap naar de Cultuurtoren.
Wij vragen de bezoekers tijdens de opening om niet allemaal tegelijk naar de expositieruimten te gaan, maar per groep van circa 20 personen. Dit in verband met de eisen van de brandweer.
15.15 u Opvoering toneelstuk door Jong Ernst en Luim in de Raadzaal (ca. 30 minuten)

Het programma voor zondag 6 november
13.00 – 17.00 u De expositie is vrij toegankelijk in de Cultuurtoren Honsoirde.
15.15 u Opvoering toneelstuk door Jong Ernst en Luim in de Raadzaal

Horen – Zien – Zwijgen  SPREKEN!
Een voorstelling met de verhalen die zich kunnen afspelen achter de gesloten deuren bij mensen thuis. Soms ken je deze mensen, aardige mensen, vind je. En toch, soms gebeuren er dingen of hoor je verhalen die aan je knagen, omdat je niet weet wat je ermee moet of hoe je iemand kunt helpen. Er spoken dan gedachten door je hoofd die je met niemand durft te delen, maar die je continu laten denken aan dat wat je hebt gehoord of gezien. Totdat je denkt er gillend gek van te worden. Je weet dat het niet oké is, maar wie ben jij om er iets aan te doen? En, wat moet je doen?

Daarom doen we maar alsof er niet zo veel aan de hand is en je nergens mee zit. Want de druk van de prestatiemaatschappij, waarin het maar goed moet gaan met iedereen, je geen zwakte kunt laten zien, is je al met de paplepel ingegoten. Maar wat als we wel echt luisteren naar elkaar?
Wat als we elkaar écht zien?
En wat als we onze gedachtes wel uitspreken?

Dit optreden is bedoeld voor iedereen die het wil zien, wil horen en wil vertellen. Met deze voorstelling hopen de spelers van Jong Ernst en Luim te bereiken dat je jezelf er beter van bewust wordt dat dit heftige onderwerp achter sommige voordeuren speelt. Ze hopen hun publiek dát zetje te kunnen geven om erover te gaan praten en ernaar te gaan handelen.
Jong Ernst en Luim hoopt voor jou, die het wil zien en horen, de deuren te openen om niet langer te zwijgen.

Huiselijk geweld en kindermishandeling
In een repetitietijd van ongeveer vijf maanden hebben de spelers in het vooronderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling artikelen gelezen, verhalen geluisterd en mindmaps gemaakt. Daarna hebben ze elk een vertrouwelijke brief geschreven over iets ergs wat alleen zij weten, waar ze niet over durven praten, waarvan ze willen dat het ophoudt, maar waarbij ze weten niet hoe. Deze brieven zijn fictief of niet. Dat laten we graag in het midden.

De brieven zijn omgezet in korte monologen, die in de voorstelling afgewisseld worden met luchtige dialogen. Ook deze hebben de spelers zelf geschreven in samenwerking met de regisseur, Babbet Rijsdijk .

De inspiratie voor de naam van het stuk komt uit de emoticons van de aapjes: Horen Zien en Zwijgen.
Deze spelers hebben dus besloten om niet meer te zwijgen: Anne Roos Thomassen, Liam Janssen, Sare Klerks, Ise Kelder, Teun Kleijnen, Steffen Maurikx, Saar Lambrechts, Esther van den Broek

Foto Ad van Kessel©

Gegevens

Datum:
6 november 2022
Tijd:
15:15
Evenement Categorieën:
, ,