Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lia Tooreman en Raf van Loon

maart 10-13:00 17:00

Veelzijdige kunst van Lia Tooreman en Raf van Loon

Op vier zondagen, 10-17-24-31 maart, opent de Cultuurtoren Honsoirde, Abdijlaan 6a in Nieuwkuijk van 13.00 – 17.00 uur zijn deuren om kunstliefhebbers de gelegenheid te geven de afwisseling van kunstwerken te bewonderen van kunstenares Lia Toorenman, gespecialiseerd in schilderen, textielkunst, tekenen en grafiek, en van multidisciplinair kunstenaar Raf van Loon. 

Bij Lia Toorenman uit Geertruidenberg zijn reflectie en verstilling de elementen die haar kunst kenmerken. We zien deze elementen terug in de verschillende kunstvormen en -technieken die zij hanteert.

Kunstvormen
Lia maakt gebruik van geometrische vormen, afwisselend transparant en gelaagd. Daarbij gaat ze uit van een ‘idee’ dat ze consequent tot het eind van het proces heeft doordacht: van schetsen, schikken en herschikken totdat de ‘perfecte’ compositie ontstaat. “Het moge duidelijk zijn dat een idee niet zomaar een uitgangspunt is,” vindt zij, “maar essentieel voor het gehele proces, waarin vereenvoudiging, toeval en kleur een hoofdrol spelen.” Al doende groeien haar werken spontaan en overtuigend.

Materialen en technieken
We zien een verrassende afwisseling in de werken van Lia Toorenman, waarvoor zij een keur aan materialen gebruikt, zoals schilderdoek, paneel, textiel (jute), plastiek, olieverf, acrylverf en garen. Voor de vormgeving vertaalt ze haar ontwerpen in diverse technieken, zoals schilderen, collage, grafiek, stikwerk en stofverandering.

Academie voor Schone Kunsten
Aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België) heeft menig kunstenaar die bij de Cultuurtoren Honsoirde exposeerde, zijn/haar talenten uitgebouwd en verfijnd, vaak na een ander (creatief) traject te hebben doorlopen.

Zoals Lia Toorenman, in een eerder leven docent Mode en Kleding. Zij is aan deze academie afgestudeerd in de richtingen tekenen, vrije grafiek en schilderkunst. De kunst die zij exposeert mogen we met recht veelzijdig en uniek noemen.

Ook Raf Van Loon uit Dessel (B), multidisciplinair kunstenaar met een passie voor creativiteit in al zijn vormen, heeft vanaf 2022 aan deze academie gestudeerd, richting mixed media. Maar hij begon zijn artistieke reis met een opleiding in grafisch ontwerp.

Polyester en hout
Na zijn studie en de verplichte legerdienst kwam hij terecht in een polyesterbedrijf, waar hij gefascineerd raakte door het proces van model naar mal tot eindproduct. In 2007 begon hij, naast zijn vaste job, een eigen zaak in de reparatie en productie van polyesteronderdelen. Dit gaf hem de kans om te experimenteren met een breed scala aan materialen, waarbij zijn nieuwsgierigheid hem heeft geleid naar uiteenlopende domeinen. De verschillende cursussen die hij heeft gevolgd, van bedrijfsbeheer tot autotechniek, lassen, plaatbewerking en stoffering, stelden hem in staat zijn kennis aanzienlijk uit te breiden. Daarbovenop kwam de liefde, het vakmanschap en de kennis voor het ambacht van houtbewerking, zoals Raf die bij zijn vader zag. Die hebben zijn begrip van hout verrijkt en hem geïnspireerd om er ook in zijn eigen creaties mee te werken.

Popart
Dit hele traject heeft ertoe geleid dat hij inmiddels een degelijk atelier en veel gereedschappen ter beschikking heeft. In 2022 heeft Raf besloten om zich volledig op zijn kunst te richten. Hij heeft al die jaren bewust niet veel naar kunst gekeken om zijn creativiteit ‘zuiver’ te houden, maar heeft wel altijd een voorliefde gehad voor popart en de rijke fantasie van Panamarenko. Dit maakt zijn werk zeer divers, waarbij hij zich meestal laat inspireren door ‘het materiaal’.

Raf van Loon Complex things are fragile and nothing is ever broken.

Raf van Loon Complex things are fragile and nothing is ever broken.

zondag 10-17-24-31 mrt

Toegang gratis

Lia Toorenman blauw, bruin, rood

Lia Toorenman blauw, bruin, rood

Lia Toorenman, geel, bruin, blauw

Lia Toorenman, geel, bruin, blauw

Lia Toorenman, vlakken en strepen bruin

Lia Toorenman, vlakken en strepen bruin

Raf van Loon Put the kettle on

Raf van Loon Put the kettle on

Raf van Loon The space between body and soul

Raf van Loon The space between body and soul

Gegevens

Datum:
maart 10
Tijd:
13:00 17:00
Evenement Categorieën:
,