Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Byzantijnse kunstenaars buiten de grenzen

4 maart 2022-14:00 16:15

€125

De uitingen van Byzantijnse kunst zijn niet tot binnen de grenzen van het Byzantijnse Rijk beperkt. In omringende gebieden zijn invloeden van Byzantium te vinden. Soms omdat de kunstenaars uitweken naar rustiger oorden, soms door economische en/of religieuze contacten, soms ook om een politiek evenwicht te creëren. De Byzantijnse kunstenaars werkten dikwijls samen met lokale kunstenaars, waardoor vermenging van verschillende stijlen ontstond.

In de lezingencyclus komen de kunstenaars, die naar de Balkan, Kreta en andere Griekse eilanden, Italië, Sicilië en zelfs Spanje uitweken en daar een stempel op de iconografie drukten.

We volgen de monniken, die in de tijd van het iconoclasme neerstreken in de hak van Italië. We zien de mozaïeken van Normandische vorsten op Sicilië, die in alles de Byzantijnse grandeur ‘naäpen’ en met een westerse saus overgieten. In noord-Italië zijn ikonen en vroege schilderijen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. In de Griekse regionen zijn ikonen soms zelfs bijna schilderijen geworden. En tenslotte is er één ikonenschilder, die wereldberoemd is geworden als El Greco!

Cursusleider Désirée Krikhaar licht in vijf bijeenkomsten de karakteristieken en achtergronden van Russische iconen toe: dit maal buiten de Russische grenzen!

 

Vrijdag 4-11-18-25 mrt & 1 apr. 2022

Kosten: € 125,-

Gegevens

Datum:
4 maart 2022
Tijd:
14:00 16:15
Kosten:
€125
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Docent: Désirée Krikhaar