Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Argentijnse tango met een twist

9 januari 2022-15:30

€12.50

De tango is als muziekgenre eind 19e eeuw ontstaan in Buenos Aires, Argentinië, en Montevideo, Uruguay. De muziek weerspiegelt de gevoelens van de mensen in de straten: hartstocht, verdriet, verlatenheid, heimwee. De muziek is onderhevig geweest aan de invloeden van allerlei Europese immigranten, met hun verschillende stijlen en instrumenten.

Torno Tango, bestaande uit zangeres Marlies Gadellaa en de twee gitaristen Jan-Willem Dubbeldam en Dick Hermsen, laat u kennismaken met deze muziek uit het verre Argentinië. Daarnaast voegen ze, met een knipoog, soms nog iets van zichzelf toe, omdat ze ook tangomateriaal in bijvoorbeeld een popsong zien.De muziek van Torno Tango kunt u beluisteren op www.tornotango.nl/muziek

Marlies Gadellaa
Eind jaren tachtig zong Marlies haar eerste Argentijnse tango in een zangklas. Ze kon zich helemaal kwijt in de sfeer, de taal en de passie van de tango. Dat werd de opmaat naar meer. Ze zong in verschillende ensembles en combineerde haar liefde voor de tango met lichte muziek, pop en jazz. Vanaf 1995 had ze een tangogezelschap: Tango Canto. Ze dirigeerde koren en zocht meer theoretische ondergrond op de Schumann Akademie Lichte Muziek. Daar ontmoette ze jazz- en popgitarist Jan-Willem Dubbeldam. Na het uiteengaan van haar tangokwartet heeft ze met haar twee huidige gitaristen het akoestische Torno Tango opgericht.
Marlies heeft zich voor de tango verdiept in het Spaans en reist af en toe naar Buenos Aires om de echte Argentijnse tangosfeer op te snuiven.

Jan-Willem Dubbeldam speelt van kleins af aan gitaar, aanvankelijk als autodidact en veel later in de opleiding voor lichte muziek aan de Schumann Akademie. Hij heeft een eigen muziekschool, de Gitaarkamer. Hij speelde in diverse bands in Rotterdam en Noord-Brabant, van blues tot rock/pop en is momenteel vooral gefocust op jazz en natuurlijk de tango. Tangomuziek spreekt hem aan vanwege de vele invloeden, de mogelijkheden om eigen arrangementen te spelen en de passie die zo kenmerkend is voor deze muziekstijl. Het samenspel met de andere gitarist, soms een accordeonist en de aangrijpende zang maken Torno Tango voor hem een bijzondere muzikale ervaring.

Dick Hermsen speelt als gitarist vanaf zijn 9e jaar in allerlei bands en ensembles in de wereld van de popmuziek. Zijn gitaarspel ontwikkelt hij vooral tijdens zijn klassieke gitaaropleiding aan het conservatorium. Professioneel houdt hij zich al jaren bezig met activiteiten aan muziekscholen en centra voor de kunsten. Sinds 2012 werkt hij als zelfstandig ondernemer en doet hij interim- en coachingsopdrachten binnen de wereld van de kunst en cultuur.
Alhoewel hij de popmuziek nog altijd een warm hart toedraag, heeft hij zich ook nadrukkelijk toegelegd op jazz en Latijns-Amerikaanse gitaarmuziek. Momenteel richt hij zich volledig op de tangomuziek. Hij is gegrepen door de tango vanwege de ritmische patronen en de prachtige melodische wendingen. Bovendien voelt hij in alles de passie van muziek en mens.

Gegevens

Datum:
9 januari 2022
Tijd:
15:30
Kosten:
€12.50
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Trio Torno Tango