• Alleen in beeld

  De eerste expositie van het nieuwe seizoen in de Cultuurtoren toont portretten gemaakt door drie kunstenaars in verschillende disciplines: fotografie, schilderkunst en beeldhouwkunst. De kunstenaars hebben ieder een andere benadering van het onderwerp ‘ouderen’. We zien een diversiteit aan gezichten met evenzoveel uitdrukkingen. 

  Oudere mensen – maar soms ook jongere - hebben vaak te maken met een steeds kleiner wordende leefwereld. Wat doet het met een mens om alleen te zijn, om zich alleen en eenzaam te voelen? Wat gaat er schuil achter de façade ? Wat is zijn of haar verhaal? En wanneer ben je eenzaam? Met deze expositie willen we eenzaamheid onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken. Steeds vaker ervaren mensen in deze tijd een gevoel van eenzaamheid, het gevoel te zijn afgesloten van de rest. In tijden van het coronavirus hebben we nog minder sociale contacten en speelt dit meer dan ooit. We hopen dat onze trouwe én nieuwe bezoekers de weg naar de Cultuurtoren weer weten te vinden en elkaar daar weer mogen ontmoeten.

 • Expositie
  Datum: Zondag 2027 sept & 4 & 11 oktober
  Aanvang: 13:00-17:00 uur
  Entree: gratis
 • Anki Leene

  Fotograaf Anki Leene (Nieuwkuijk 1968) maakte een indrukwekkend boek waarin ze 66 99-jarigen portretteerde, in woord en in beeld. Dit verhalende fotoboek geeft een prachtig en  liefdevol tijdsbeeld van de afgelopen eeuw: Lang zal ik leven: authentieke levensverhalen en levenslessen van de ouderen van nu. Zelden werd een generatie zo compleet en invoelbaar in beeld gebracht. 

  Anki Leene was al tijdens haar middelbare-schoolperiode iedere week te vinden in de donkere kamer die de school rijk was. Die passie voor fotografie is sindsdien alleen maar groter geworden. In de bijna 35 jaar dat Anki bij de politie werkt, leerde ze mensen observeren. Iets wat duidelijk te zien is in haar fotografie. Niet voor niets specialiseerde ze zich in portret- en documentairefotografie. Voor dit boek reisde ze samen met interviewers door het land om de waardevolle verhalen van 99-jarigen vast te leggen. 

  www.langzalikleven.nl

 • Ties Lowes

  Ties Lowes (Oss, 1951) woont en werkt in en vanuit Oss. Hij is al meer dan dertig jaar actief als beeldhouwer en heeft zich in die tijd bekwaamd in het maken van ruimtelijk werk. Hij werkt zowel in brons als in klei en de laatste jaren werkt hij in verschillende materialen, waaronder diverse hout- steensoorten.

  Inspiratie put hij vooral uit mensen in beweging. Zijn werk drukt dan ook zijn belangstelling voor de expressieve mens uit, met name in zijn werken in brons. In steen is een ontwikkeling zichtbaar naar het meer gestileerde werk. Lowes is genomineerd voor portretprijs 2020 www.portretprijs.nl

  Beelden zijn voor mij uitingen, verhalen in hard materiaal. Een strijd met mezelf en het materiaal. Voor u om ze te bekijken en te becommentariëren. 

  www.tieslowes.nl 

 • Else van der Sloot - Art & Else Boxmeer

  Veelzijdigheid en vakkundigheid zijn Else's kenmerken, want zij werkt in vele technieken. Daarbij werkt zij veelvuldig met het onderwerp portret (zowel mens als dier), waarbij zij niet alleen de gelijkenis goed weet te treffen, maar ook een mooie bezieling aan het portret weet mee te geven. Haar werk kun je alleen beoordelen als je het met eigen ogen ziet! 

  Bij een goed portret telt niet alleen een goed gelijkend uiterlijk, maar ook de bezieling ervan. Deze bezieling brengt een goed portret pas werkelijk tot leven. Het is voor mij steeds weer de uitdaging om dit voor elkaar te krijgen.

  Else tekent en schildert sinds 1980, en maakt sinds 2016 ook driedimensionale portretten in keramiek. Op deze expositie zijn onder andere een aantal getekende en geschilderde portretten te zien die ze gemaakt heeft voor het boek: 90plus, een verhaal en gezicht van een regio, dat zij samen met de schrijver Marco van de Plasse heeft gerealiseerd. 

  www.artenelse.nl