• Goden & (pantoffel-)helden

  Verhalen met zang en omgekeerd: mooie klassieke muziek van alle tijden met gloedvolle mythes. Dit concert bestaat uit vocale duetten, soli en vertellingen over goden en helden met bovenaardse krachten. En veel menselijke trekjes. Twee zangeressen en een verhalenverteller, ondersteund door twee instrumentale begeleiders, nemen hun publiek deze middag mee naar de wonderlijke wereld van de Olympus, waar goden en mindere goden graag een loopje nemen met het lot. Net als gewone stervelingen?

  Ensemble Emeraude, bestaand uit Hannie en Mieke van Huijgevoort (zang) en Evert van Merode (piano), maakt deze voorstelling samen met Ad van der Zanden (verhalen) en Rik Bartels (dwarsfluit). Cultuurtoren Honsoirde staat open voor hun originele aanpak. Een podium voor Goden en (pantoffel)helden in de kapel van de abdij.

 • Verhalenconcert
  Datum: Zondag 2 febr.
  Aanvang: 14:00 uur
  Zaal: De kapel
  Entree: € 12.50
 • Goden & (pantoffel)helden, verhalenconcert met beeld

  Door: Dimph Vos, bestuurslid Honsoirde

  De hedendaagse liefhebber van klassieke muziek en mooie verhalen kan op zondagmiddag 2 februari om 14.00 uur in de kapel van abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6a, 5253 VP in Nieuwkuijk het hart ophalen bij een schitterend verhalenconcert, georganiseerd door Cultuurtoren Honsoirde. U hoort en ziet oude verhalen-met-beeld, klassieke vocale duetten en instrumentale muziek van alle tijden: Berlioz, Debussy, Gluck, Händel, Lully, Monteverdi, Morley, Mozart, Offenbach en Satie. 

  Dit compacte verhalenconcert met beeld is een primeur en duurt ongeveer 75 minuten zonder pauze. Vanaf 13.00 uur schenkt Cultuurtoren Honsoirde in de kelderbar gratis koffie en thee als welkom aan zijn concertbezoekers. Na afloop van het verhalenconcert is daar gelegenheid tot napraten bij een drankje.

  Twee zangeressen, Hannie en Mieke van Huijgevoort, vormen met Evert van Merode (piano) het Ensemble Emeraude. Zij nemen hun publiek mee naar de wonderlijke wereld van de Olympus, de hoogste berg in Griekenland, waar goden en mindere goden graag een loopje nemen met het lot. Dat doen ze samen met  verhalenverteller en classicus Ad van der Zanden en ondersteund door Rik Bartels op de dwarsfluit, waarbij de mythische beelden van Richard Piepenbrockhet geheel tot een bijzondere ervaring maken. Het zijn verhalen met zang en omgekeerd: mooie klassieke muziek van alle tijden met gloedvolle mythes. Dit verhalenconcert bestaat uit vocale duetten, solo’s en vertellingen over van goden en helden met bovenaardse krachten. En veel menselijke trekjes, want niets menselijks is ook de goden vreemd. 

  Fantasierijke verhalen

  De oude Grieken hielden ervan elkaar verhalen te vertellen, verhalen over goden en helden, verzonnen verhalen, mythen dus. Mooie, belangwekkende verhalen die werden doorverteld en werden aangepast aan de behoeften en omstandigheden van de tijd. Je zou kunnen zeggen: tot de dag van vandaag, want ze blijven de inspiratiebron voor de schilder- en muziekkunsten, literatuur, poëzie en toneelkunst, en voor zang- en danskunsten.

  Ook wij, of althans de meesten van ons, houden van spannende, romantische of humoristische verhalen. Van mythische verhalen ook: de spanning tussen het bovennatuurlijke en natuurlijke blijft boeien. We luisteren graag naar verhalen over hedendaagse helden, lafaards en ziekelijke geesten, over gezondheid, kunsten en wetenschap, maar ook over roddels en achterklap. Wanneer iemand een goed verhaal vertelt, hangen de luisteraars aan diens lippen, zelfs als die persoon niet zo’n begenadigd spreker is. We willen de verhalen onthouden, doorvertellen en, eerlijk is eerlijk, misschien ermee scoren. 

  Plezier in muziek met een verhaal

  Wie denkt dat jonge mensen minder belangstelling zouden hebben omdat ze ‘immers’ veel minder lezen, vergist zich. Het zijn juist jonge mensen die openstaan voor een goed en geïnspireerd verteld verhaal, een narratief, zeker als dat wordt afgewisseld met muziek, beelden of een filmpje. De cultuurtoren hoopt daarom op extra belangstelling van jonge mensen die zomaar, zonder enige afleiding, willen genieten van dit prachtige verhalenconcert. Met muziek, zang, verhalen en beelden die de mythologie van dit verhalenconcert prachtig illustreren. 

   

  Ensemble Émeraude bestaat uit Evert van Merode (piano en compositie) en Hannie en Mieke van Huijgevoort (zang). Kenmerk: gelegenheidsoptredens met vocale duetten begeleid op piano, met gezongen poëzie of muziek en woord in gelijkwaardige rollen. Gedeeld plezier bij muzikale ontmoetingen leidde in 2013 tot de oprichting van Ensemble Émeraude, naar de Franse benaming voor de edelsteen smaragd. Soms worden andere instrumentalisten en vocalisten toegevoegd voor de uitvoering van bestaande en nieuwe werken. 

  Breed klassiek repertoire, liefde voor tekst en taal, plezier in het samenstellen en presenteren van sfeervolle gelegenheidsprogramma’s, dat bindt hobby-zangeressen Hannie en Mieke van Huijgevoor tmuzikaal. Het feest van de muziek delen ze graag met publiek. Samen met instrumentalisten - collega-amateurs of professionals - brengen zij vocale lied-, oratorium- en operaduetten uit alle stijlperioden. Mieke maakt deel uit van ’s-Hertogenbosch’ Vocaal Ensemble, Hannie zingt bij Kamerkoor Tourdion Waalwijk. Solo nemen zij deel aan incidentele concertprojecten in en buiten Nederland.   

  Evert van Merode (1980) studeerde piano aan het Fontys Conservatorium Tilburg en cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Als kerkmusicus is hij actief in de Dominicusgemeente in Amsterdam. Tevens is hij dirigent van twee profane koren. In Utrecht dirigeert hij het Gemengd Koor Nootabene en in Tilburg het Kleinkoor XingNu. De afgelopen jaren componeerde hij voornamelijk koorwerken (waaronder liturgische muziek) en kamermuziek. Samen met collega-musicus Arjan van Baest is hij mede-oprichter van Stichting Muziek-Nu. Eind 2018 bracht deze stichting de CD “Dromen op Muziek” uit. 

  Verteller Ad van der Zanden is classicus en docent Griekse en Latijnse taal en cultuur in het middelbaar onderwijs. Hij is jaren actief geweest in de theatergroep Turba, die zich toelegde op het spelen van Griekse en Romeinse komedies. Ad is en blijft geboeid door het wonderlijke en bizarre van de Griekse mythologie, maar ook door het menselijke en herkenbare van de verhalen. Dat is ook zijn insteek bij ‘Goden en (pantoffel)helden’, waarbij muziek en zang de menselijke emotie, die ook goddelijk is, accentueren.

  Rik Bartels is amateur-fluitist.Hij heeft als jazzfluitist in allerlei bezettingen in de meeste Nederlandse jazzclubs gespeeld. Als orkestmusicus is hij betrokken geweest bij vele opera’s, operette- en musicaluitvoeringen. Rik speelt in het Möbius ensemble en het Philips Symfonie Orkest (piccolo). Samen met Simon van ‘t Hoff vormt Rik het duo ‘Rik en Simon’. Zij spelen een mix van Zuid-Amerikaanse, klassieke en Jazzy stukken voor fluit en piano.

 • Reserveren of informatie opvragen

  Versturen