Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Koorddansen met schoonheid

18 september 2022-13:00 17:00

4 – 11 – 18 en 25 september 2022  13.00 – 17.00 uur

Indrukwekkende glas-, weef- en kunstobjecten 

Philo Wagner (1945) is in 2015 overleden, maar haar werk leeft voort in musea en galeries.

Nadat Philo Wagner was afgestudeerd aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht creëerde zij  een uitgebreide verzameling van beelden, wandkleden, schilderijen en collages, vaak samengesteld uit hergebruikt materiaal, zoals stukjes stof, steentjes of houtsnippers. Soms voorzag ze haar werken van treffende, eigen (onder pseudoniem) teksten óf die van anderen, zoals het gedicht van de Zuid-Afrikaanse Elisabeth Eijbers. Woorden, gedichten, ze intrigeerden haar en zetten haar zelfs aan om brieven in te pakken en tot een kunstwerk te maken. Haar teksten schilderde, schreef of ‘etste’ ze in haar eigen, markante handschrift, waarvoor haar eerdere, sierlijke handschrift na haar opleiding had moeten wijken. Mogelijk ging ze over op de bijna kalligrafische blokletters, omdat ze passen bij de signatuur die ze gaandeweg ontwikkelde: intelligent, mysterieus, ja, soms moeilijk te doorgronden, onder andere door de symboliek in haar werken. 

De Utrechtse kunstenaar en kunstcriticus Thea Figee (1952) is vanaf 1984 schilder en graficus, na haar afstuderen aan de kunstacademie. Sinds 1999 werkt ze met glas.

Het is fascinerend te zien hoe zij haar ontwerpen in geblazen glasobjecten tot leven laat komen. Bij de afbeeldingen die in het boek over haar te bewonderen zijn, lezen we dat het “…decoratieve van de objecten bij Figee een bijproduct is, niet het doel. Ze is geen vormgever en haar stukken zijn geen ‘design’. Ook vertrekt haar werk niet vanuit het ambachtelijke. De liefde voor het glas zelf als materiaal verliest het bij haar ontegenzeggelijk van wat glas kan doen voor het zichtbaar maken van haar inspiratie.”

Elders lezen we: ”Met glas werken is koorddansen met schoonheid en dat is een flinke uitdaging.” Figees objecten worden geblazen naar zeer gedetailleerde schetsen, die door sommige verzamelaars zelfs als extra kunstwerk worden gezien.

Werk van Figee is in verschillende particuliere, bedrijfs- en museale collecties opgenomen. 

Ter gelegenheid van Joep Arons’ 90e verjaardag op 12 september 2021 heeft haar dochter Odeke Frenken een boek over haar weefcarrière samengesteld en vormgegeven.

Het beeldmateriaal in het boek toont de grote veelzijdigheid van deze kunstenares, zoals de stoffen die ze heeft geweven, bijvoorbeeld voor haar huwelijksjurk, voor kimono’s, (capu)shwals, colberts en omslagdoeken. Haar veelzijdigheid is ongekend: de kleurensamenstelling en de figuren in haar wandkleden, tapijten en dekens zijn niet alleen een lust voor het oog, ze spreken ook een eigen taal. Sommige objecten krijgen van de maakster een naam, zoals het ‘Hittegolfproduct voor Frauke, een tammekastanjepeulenweefseltje’.

Arons leerde het weversvak vanaf 1957 bij de Tissandere Marguérite en Marcel Visse van Lo Mestierau in Les Baux de Provence. Begin jaren 70 volgde ze lessen in bindingsleer op de avondacademie AIVE in Eindhoven. Vanaf 1993 werkt ze samen met ontwerper Marjolein Keijsper. De vrouwen inspireren elkaar en samen ontwikkelen ze concepten voor nieuwe producten onder het label StikStof.

Gegevens

Datum:
18 september 2022
Tijd:
13:00 17:00
Evenement Categorieën:
,