Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

5 daagse cursus op woensdagmiddagen: De kerk – binnen en buiten

2 november 2022-14:00 16:15

€125

Woensdagmiddagen 2, 9,  16, 23 en 30 november 2022

In vijf bijeenkomsten schetst docent Désirée Krikhaar de geschiedenis en de ontwikkeling van de kerk. In de eerste eeuwen van onze jaartelling komen christenen op onopvallende plaatsen bijeen: in grotten, in catacomben met de vroegste christelijke beeldtraditie, in huiskerken met verrassende schilderingen en mozaïeken. De gelovigen zijn immers ‘de Kerk’.

Na het edict van Milaan in 313 komt de kerkenbouw op gang. De architectuur van de eerste christelijke kerken is voortgekomen uit Grieks-Romeinse tempels, mausolea en basilica’s, die niet zelden tot christelijke kerken zijn gewijd. De basilica en de centraalbouw zijn aanvankelijk het meest gebruikt.

Zowel de architectuur van de kerken als het kerkmeubilair en de beeldprogramma’s worden doorspekt met theologische en liturgische symboliek, die de beleving tijdens de erediensten versterken. In het ‘Huis van God’ wanen de gelovigen zich in de hemel.

Tijdens onze ontdekkingsreis door de eeuwen heen bezoeken we onder andere de grot van Petrus, waar ‘alles’ is begonnen, de catacomben in Rome met Goede Herders en Laatste Avondmalen, de synagoge en de huiskerk van Doura Europos met schilderingen uit het Oude en Nieuwe Testament, de basilica’s van Constantijn de Grote en zijn opvolgers, bijzondere baptisteria, de grote Hagia Sophia in Constantinopel en de kruis-koepelkerken, die tot de dag van vandaag het silhouet in het oost-christelijke landschap bepalen.

5 bijeenkomsten

Gegevens

Datum:
2 november 2022
Tijd:
14:00 16:15
Kosten:
€125
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Docent: Désirée Krikhaar