• De kunst van opmerkzaamheid

   Wieteke van Zeil is kunsthistorica en ze is als kunstredactrice verbonden aan de Volkskrant. Ze leert ons kijken tijdens deze workshop/lezing door ons te stimuleren oog voor detail te hebben in de kunst     

  Wieteke van Zeil bespreekt details uit de mooiste schilderijen, en kijkt samen met het publiek naar vergelijkbare thema's in kunst en in de hedendaagse beeldcultuur. Omdat mensen grotendeels onbewust kijken, gaat veel aan ons voorbij. Door gericht naar details te kijken, opent Van Zeil nieuwe perspectieven en laat zij zien dat er een wereld van betekenis, symboliek en associaties met de actualiteit wordt opgeroepen in kleine, zorgvuldig geschilderde details. Ze geeft tips gebaseerd op haar kijkervaring en op wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein visuele informatie verwerkt. Zodat u bij een volgend museumbezoek niet moe en overladen, maar echt geïnspireerd naar buiten loopt - en ook daarbuiten meer opmerkt. 

   Over Wieteke van Zeil

   Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en cultuurjournalist en schrijft wekelijks de serie Oog voor Detail in de Volkskrant. Haar boek Goed kijken begint met negeren, een handboek om bewuster te kijken, verschijnt in juni 2018. Eerder schreef zij Dichterbij, kunst in details (Atlas Contact, 2015) en maakte als gastconservator de tentoonstelling Ik zie, ik zie in het Frans Hals Museum. Oog voor Detail werd in 2015 bekroond met een European Newspaper Award.

 • Lezing
  Datum: Donderdag 18 april 2019
  Aanvang: 19:30 uur
  Zaal: De la Courtzaal
  Entree: € 10.-