• Cultuurtoren Honsoirde

    Stichting Honsoirde is opgericht in 1994 als zelfstandige culturele stichting om in de traditie van de Paters Cisterciënzers van de Abdij Marienkroon het sociaal, maatschappelijk en cultureel welzijn te bevorderen van de inwoners van de gemeente Heusden. Vanaf dat moment organiseert Honsoirde een breed scala aan activiteiten. Er zijn concerten, exposities, lezingen, cursussen en speciale (samenwerkings)projecten. Een kwart eeuw later is Stichting Honsoirde uitgegroeid tot een vooraanstaande culturele instelling in de gemeente. We bieden een gevarieerd programma van professionele kwaliteit met ruimte voor cultuur, ontmoeting en verdieping. Onze activiteiten zijn er voor iedereen met belangstelling voor cultuur.

    De naam Honsoirde herinnert aan de oude benaming van het Middeleeuwse Kasteel Onsenoort. Het enige wat nog resteert van dit kasteel is de toren. De toren is door Honsoirde omgedoopt tot Cultuurtoren. Naast Stichting Honsoirde bevindt ook Heemkundekring Onsenoort zich in de Cultuurtoren.

    Vanuit de eerste drie verdiepingen van deze historische locatie organiseren we onze activiteiten. Op de tweede verdieping is de expositieruimte. Ook is er een klein winkeltje waar zowel souvenirs van de abdij te koop zijn als kleine kunstobjecten. Op de eerste verdieping is de De La Courtzaal waar de lezingen en cursussen worden gehouden. En in de Roverekelder is onze bar gevestigd, waar na afloop van de activiteiten een drankje kan worden genuttigd.