• Kerstconcert Capella Monteverde: Kerst rondom Bach

  Deze avond staat de Capella Monteverde in de kapel van Mariënkroon in Nieuwkuijk voor het laatst onder leiding Reinier Wakelkamp. Op verzoek van de Cultuurtoren Honsoirde dirigeert de musicus een schitterend kerstconcert met muziek van componisten waar Johan Sebastiaan schatplichtig aan was of die door hem werden geïnspireerd. Op het programma staan composities van Heinrich Schütz (1585 –1672) Dietrich Buxtehude (1637-1707),Johann Sebastian Bach(1685-1750), Johann Ludwig Krebs (1713 –1783)Gottfried August Homilius (1714-1785), Jan Dismas Zelenka (1659-1745) en Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1849). 

 • Kerstconcert
  Datum: Zaterdag 21 december
  Aanvang: 20:00 uur
  Zaal: De kapel
  Entree: voorverkoop € 12.50
  Entree: aan de zaal € 15
 • Een gesprek met de man achter de musicus

  Wakelkamp (85) komt uit een muzikaal gezin in Amersfoort – vader werkte bij de spoorwegen en was, zoals veel familieleden, amateurmuzikant bij Harmonie Wilskracht, moeder speelde de mandoline. Zijn oudste broer was een gedreven kerkmusicus en verbonden aan de kerk 'Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming' te Utrecht.En dus leek het in de sterren geschreven dat het leven van de jonge Wakelkamp grotendeels in het teken zou staan van muziek en andere vormen van kunst. En van onderwijs. Want niet alleen volgde hij na het behalen van de diploma’s mulo A en B de kweekschool en was hij enkele jaren met veel plezier als onderwijzer werkzaam, ook studeerde hij viool, schoolmuziek en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Vele jaren doceerde hij koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek en het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde zang, onder meer bij Harry Geraerts, en treedt regelmatig op als violist. 

  Motetten uit de renaissance

  Als we verder teruggaan in de tijd, dan blijkt dat hij als klein jongetje al dolgraag wilde zingen. Zijn tien jaar oudere broer adviseerde hem om zich aan te melden bij het kathedrale koor van de 'Sint Catharinakerk' te Utrecht. Daar maakte Wakelkamp kennis met motetten uit de renaissance, polyfonie met rijke canontechnieken, zeer vocaal gedachte muziek, vaak ten gehore gebracht tijdens het lof. De musicus heeft daar fijne herinneringen aan en het is dan ook niet verbazingwekkend dat hij het Renaissancekoor Hortus Musicus heeft opgericht dat hij tot eind 2006 dirigeerde. Sindsdien dirigeert hij op projectbasis. 

  Eerst een vak leren

  “Natuurlijk kwam er een moment waarop mijn stem brak. Mijn vader vond dat ik na de middelbare school eerst een vak moest gaan leren. Want een leven als musicus was destijds, net zoals nu, vaak een leven in betrekkelijke armoede.” Een begrijpelijke beslissing in die tijd, maar ook een die jong talent belemmert in zijn ontplooiing, daarvan is Wakelkamp overtuigd. “Hoe vroeger je begint en je talent tot volle wasdom kan komen, hoe beter. Menig musicus/componist (met rijke ouders) kon groot worden dankzij een zeer jonge start. Denk aan Mendelssohn en Mozart, of aan violiste Janine Jansen. Overigens, over dat grote talent beschik ik niet, hoor,” zegt de musicus bescheiden.

  Hoewel hij bij lange na niet ‘der dagen zat’ is en volop musiceert, merkt hij toch dat het taaier wordt om bijvoorbeeld partituren in zich op te nemen en concerten te organiseren. “Tijdens een concert ben ik jaren jonger, maar erna eeuwen ouder.”

  Kennis overdragen

  Dat Wakelkamp niet alleen musicus maar ook docent is in hart en ziel, blijkt overduidelijk in het gesprek. Desgevraagd adviseert hij jonge mensen: “Beslis zelf wat je goed vindt en laat je niets aanpraten. Verdeel je energie en zorg ervoor dat je de emoties kent, want die moet je overbrengen. Hou je aandacht ‘op de weg’:de partituur is je gids, legt het karakter van de compositie bloot, openbaart de sterke en zwakkere momenten, beschrijft de spanningsboog. Ga naar concerten, luister naar wat anderen doen, besef wat je raakt, wat je daar zelf mee kunt.”

  Wijze raadgevingen van een groot musicus die onder andere van 1968 tot 1996 het Brabants Kamerkoor leidde en die in 1978 oprichter was van het Brabants Barokensemble, nu het Brabant Consort. Geen wonder dat hij in 1987 de mr. Albert Swaneprijs van de stad Den Bosch ontving wegens zijn verdiensten voor het culturele leven in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Niet onvermeld mag blijven dat Wakelkampin 1996 met lof slaagde voor zijn doctoraalexamen kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2000 de post-hbo-cursus Gregoriaans (Hogeschool Maastricht) afrondde.

  Tekst: Dimph Vos, foto’s: Hans van den Eeden

 • Reserveren of informatie opvragen

  Versturen 

 • Capella Monteverde

  Sinds 2011 voert projectkoor Capella Monteverde jaarlijks een concertprogramma uit met muziek uit de renaissance en vroege barok. De Capella bestaat uit geschoolde zangers die vrijwel allemaal ooit in een van de koren van Reinier Wakelkamp, dirigent en oprichter van de Capella, hebben gezongen. Dit jaar bestaat de Capella uit de sopranen: Anja van Berkel – van Teeffelen, Marie-Anne Heldens, Monique Joosten, Mieke v.d. Laar, José Paas en Marjo Roes, alten: Zoë Banken, Trudy Jansen, Corry Pullens, Yfke Schreiber, Keetje Teerink en Inge Westra, tenoren: Richard de Beer, Henk Jansen, Willem Steenbeek, Alfred Sturkenboom en Arjan van der Zee, bassen: Herman Boas, Jan van Lieshout, Gabriel Roes, Marius Schouten en Jan Wolters.

  Reinier Wakelkamp (dirigent)

  studeerde viool, schoolmuziek, zang- en koordirectie. Hij dirigeerde vele jaren het Utrechts Kamerkoor Viva la Musica, het Brabants Kamerkoor, het Brabants Barokensemble, Hortus Musicus en kamerkoor Pur Sang. Hij doceerde koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, het Utrechts Conservatorium, de Kurt Thomas Cursus en de Muziekacademie Kreato in Thorn. In 1987 ontving hij de Albert Swaneprijs vanwege zijn verdiensten voor het culturele leven in ’s-Hertogenbosch en omgeving. In 1996 slaagde hij met lof voor zijn doctoraalexamen Kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2000 rondde hij de Post-HBO cursus Gregoriaans (Hogeschool Maastricht, dr. Alfons Kurris) af.

  Theo van den Aker (organist)

  werd geboren in 1954 te Boxtel. In 1979 behaalde hij het artsexamen en sinds 1985 is hij als huisarts gevestigd in Beste. Tot 1985 volgde hij orgellessen bij Joop Felix, Louis Toebosch en Kees van Houten.